Croquis-tegninger

Croquis-tegninger

Croquis-tegninger – Stempel til croquis-tegninger af Lars Stounberg. Kig på de populære croquis-tegninger. Her finder du flotte nøgen-tegninger online. For at få det helt rigtige indtryk af tegningerne – klikker du på billedet for at se det i stor format.

Køb Croquis-tegninger af billedkunstner Lars Stounberg 2017

Croquis af billedkunstner Lars Stounberg 2017 – stregtegning

Croquis-tegning kvinde på taburet tegnet 2020 af Lars Stounberg

Nøgen-tegning kvinde på taburet tegnet 2020 af Lars Stounberg

Sådan skriver ©Af Kirsten-Marie Hedeland, Kunstanmelder ved Kunstavisen og Tv Programvært på Kultur-Kanalen på Kanal midt/vest om Lars Stounbergs croquis-tegninger – Oktober 2020

Den nærværende tegning

Menneskets krop har altid betaget kunstnere og været centrum for beskuelse og fortolkning. Den fascination er også en del af Lars Stounbergs kunstneriske virke.
Når man arbejder med croquis så forholder man sig til de vigtigste elementer og positurer i den menneskelige figur. Man fjerner detaljer og står tilbage med en renhed og et autentisk udtryk.
Det er en hurtig dynamisk proces og en intens måde at arbejde på. Men det er også en udfordring at arbejde på den måde, idet man skal tvinge sig selv til at slå kontrollen fra og bare lade sig fører med af kroppens linjer og former. Man kan måske kalde det for en løssluppen udfordring og en befriende måde at arbejde med kunsten på.

Lars Stounberg nyder dynamikken og processen, hvor alt andet slippes og spontaniteten overtages i samarbejde med fordybelsen. En proces der kræver hans ubetingede nærvær og opmærksomhed. Han arbejder i et flow af bevægelser og studerer kroppens udfyldelse af et rum, som bevæger sig videre ned på papiret. Han er nysgerrig, søgende og engageret, og man mærker hans store lyst til at gå på opdagelse i kroppens former.

Det er vigtigt i en proces omkring croquis tegninger, at man ikke holder fokus på det endelige resultat, men forholder sig nøgternt til det øjnene ser og deres vandring. Helheden kommer af sig selv, når man holder fokus. Stregerne smelter sammen og forenes og kroppens former dukker op. Det er den spontane proces, der fanger Lars, og han nyder den følelse af, at kunne slippe alt andet og bare følge med uden tanke og uden nogen indre kritiker. Hans hænder er i bevægelse hele tiden for at opretholde et naturligt flow, og han undgår at være perfekt i tegneprocessen, hvilket kan dræbe spontaniteten. På den måde oplever man som beskuere stadig den spænding, der er i processen og den energi der opstår.

Lars Stounbergs croquis tegninger er både blødt tegnede streger, der arbejder i et legende rum, og streger der strammer formen op i tegningen. Hans studier af den menneskelige krop er udtryksfulde, sensuelle og meget nærværende i deres kompositoriske enkelthed.

©Af Kirsten-Marie Hedeland, Kunstanmelder ved Kunstavisen og Tv Programvært på Kultur-Kanalen på Kanal midt/vest. Oktober 2020

 

Croquis-tegninger – nøgen kvinde ved stranden – nøgen tegning 2020 af Lars Stounberg

 

Croquis-tegning liggende nøgen kvinde 2018 af billedkunstner Lars Stounberg

Croquistegning liggende kvinde 2018 af billedkunstner Lars Stounberg

Croquis-tegning liggende nøgen kvinde 2018 af billedkunstner Lars Stounberg

Fotoserie med nøgen model-tegninger

Personligt elsker jeg den spontane streg i croquis-tegning. Det er virkelig en udfordring til at starte med – men er samtidig også nemt – efter opvarmningen med tegning går det fint. For mig er det rart bare at give slip, når jeg tegner og håbe på det bedste. Sjovt nok lykkes det altid.

Sidste nyt fra Croquis-Salonen

Croquis-tegning mand siddende paa sofa - billedkunstner Lars Stounberg 2018 Croquis-tegning af nøgen mand siddende på bænk – 2018 af billedkunstner Lars Stounberg

Croquis kvinde og mand på stranden 2017 - billedkunstner Lars Stounberg

Croquis nøgen kvinde og mand på stranden 2017 – billedkunstner Lars Stounberg

Udstilling i kunstforeninger - Sommerudstilling Helsingør Kunstforening 2017 - Lars Stounberg

Croquis-tegninger på Lars Stounbergs stand på Sommerudstillingen Helsingør kunstforening

Croquis – skitsering på få minutter

Ordet Croquis udtales kroki og stammer fra det franske sprog. Det betyder på dansk “skitse”. Croquis er en tegnestil, hvor tegningen skitseres fra 25 sekunder op til 20 minutter. Oftest er det levende modeller, som tegnes. I studie-sammenhæng indtager modellen normalt en stilling, der varer ca. 3-10 minutter. Imens tegnes der croquis-tegninger. Hvorefter modellen skifter til en ny kropsstilling. Croquis-modellerne er i de fleste tilfælde nøgne mennesker, men det skal de nøgvendigvis ikke være.

Fokuser ikke på resultatet – men tegn det du ser

Det er kun i kort tid modellen optræder i hver stilling. Tegneren tvinges til at fokusere på de vigtige dele i hver stilling. Tegneren skal ikke fokusere på resultatet, men derimod koncentrere sig om at tegne det, der ses. Derved opnås, det bedste resultat. Der skal ikke være nogen indre kritiker, mens man tegner. Hvis man er for perfekt i tegneprocessen, går spontaniteten væk og resultatet bliver som regel også dårligere.

Udstilling i kunstforening - croquis-tegninger - Sommerudstilling Helsingør kunstfore. 2017 - Lars Stounberg

Croquis af Lars Stounberg på Sommerudstilling Helsingør kunstfore. 2017 –

Der er ikke tid til at få alle detaljer med

Croquis kan med fordel anvendes til tegning af børn og dyr, der har svært ved at stå stille. Ofte er croquis grundlag for egentlige malerier, arkitektur eller skulpturer. Croquis er også en slags tegnegymnastik for kunstnerne, der er medvirkende til at kunstneren holder sine tegnefærdigheder vedlige.

Udstilling i kunstforeninger - Croquis-tegning liggende kvinde ved stranden 2017 - billedkunstner Lars Stounberg

Croquis liggende kvinde ved stranden 2017 – billedkunstner Lars Stounberg – udstilling i kunstforeninger

Hvorfor tegne croquis?

At tegne kroppen handler om at tegne det vigtige i den menneskelige figur, uden at den forstyrres af tøj eller omgivelser. Selv om nogle bruger støtter, kostumer og rekvisitter, så er der fokus på den nøgne model. Nøgenhed er blevet et holdbart motiv for kunst, fordi det minder os om, at vi også har en krop. Tøj er bare noget man sætter på kroppen. At tegne den nøgne krop giver os indsigt i den menneskelige skikkelse i former og anatomi.

Croquis-tegning - Personlig stempel og signatur billedkunstner Lars Stounberg

Stempel og signatur på croquis-tegning af Lars Stounberg

Copyright © Art Gallery - Lars Stounberg